Sledeće godine stiže preko 50 Android telefona

Published on 12/18,2009

Mali broj telefona s operativnim sistemom Android koji su se pojavili ove godine pretvoriće se naredne godine u lavinu, tvrdi istraživačka kompanija CCS Insight, koja predviđa da će se u 2010. pojaviti preko 50 novih modela.

Ove godine pojavilo ih se desetak, ali pošto se mnogo kompanija odlučilo da ponudi svoje varijante pomenuti broj će lako biti dostignut, smatra Ben Vud, analitičar kompanije CCS Insight.

Objavljeni planovi proizvođača pokazuju da Android dobija sve veći zamah. Acer će isporučiti pet ili šest telefona u prvoj polovini 2010. Sony Ericsson će svoj prvi Android telefon Xperia X10 početi da prodaje u prvom tromesečju sledeće godine i on neće biti njegov jedini uređaj zasnovan na Googleovom operativnom sistemu koji će isporučiti 2010.

HTC će u prvoj polovini 2010. ponuditi pet telefona, a Motorola najmanje deset. Motorola je inače jedan od najglasnijih zagovornika sistema Android i CCS Insight se ne bi iznenadio ukoliko Google kupi njen ogranak za mobilne uređaje kako bi došao do sopstvenog proizvoda.

Nažalost, veliki broj Android telefona ne znači i da će oni biti preterano različitog izgleda, smatra Vud. Pored toga što će se pojaviti u većem broju Android telefoni će imati i smešne cene, niže od 100 evra.

Međutim, Google će morati da bude malo transparentniji u pogledu načina na koji će kontrolisati i razvijati Android, kako bi kupcima licenci odagnao bilo kakve sumnje i omogućio im da se još više posvete njegovoj platformi, smatra Vud.

Google je na Vudovu opasku o transparentnosti odmah odgovorio da svako ko je zainteresovan da istražuje Android i doprinosi njegovom razvoju, može da koristi resurse njegovog projekta otvorenog koda (Android Open Source Project), koji su na raspolaganje na adresi source.android.com. „Svako može da preuzme kompletan izvorni kôd, dopuni ga, izvesti o greškama, pogleda kôd koji su dodali drugi, prijavi se da e-poštom dobija najnovije informacije, postavlja pitanja i koristi sve alatke koje se tamo nalaze.“ (M.V.)

izvor Mikro 


Comments

 1. 01/10,2010 | 20:28

  kada ce se neki noviji android telefoni pojaviti kod nas?
  Nexus One?

 2. 02/09,2010 | 01:41

  @nikola Nexus One ce se pojaviti u Srbiji onda kada Google odluci da pocne da ga prodaje i u Srbiji :-)Model prodaje je takav da se Nexus One moze kupiti iskljucivo porudzbinom preko Google-ovog site-a, i to samo u par zemalja, trenutno ograniceno na USA, Singapore i Hong Kong. Razlog za ovo ogranicenje je sto Google ni sam jos uvek ne zna kako ce se snaci u celoj prici i ocigledno zeli da ogranici impakt na kupce samo iz navedenih zemalja, pa tek onda postepeno i na ostale zemlje. U prevodu, proci ce verovatno jos dosta vremena dok ne budemo u prilici da kupimo Nexus One u Srbiji. Verovatno ce dotle biti gomilu novijih i zamiljivijih uredjaja od Nexus One-a, koji ce moci da se kupe i prostim odlaskom u prodavnicu. Pogledaj samo HTC roadmap za 2010, gomilu dobrih Android telefona raznih form faktora, za svaciji ukus po nesto, bar na papiru :-)

 3. 02/09,2021 | 02:38

  tinder date , tinder date
  how to use tinder

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me