Korisni Android programi

Donosimo vam listu korisnih programa za Android platformu i kratak opis uz svaki od njih. Lista će se vremenom updateovati a uskoro možete očekivati i detaljno predstavljanje nekih od ovih programa kao i programe domaćih autora.

My Tracks - Googleov program za iscrtavanje putanje vašeg kretanja koristeci GPS. Svoje putanje mozete videti na Google maps-u na telefonu ili ih uploadovati na svoj Google nalog. Ima mogućnost da putanje sačuvate u kml formatu koje zatim možete importovati u Google earth. Mogućnost praćenja maksimalne i prosečne brzine kao i praćenje nadmorske visine. Sigurno jedan od najboljih programa za ovu namenu.

Shazam - U nedoumici ste koja se pesma vrti na radiju, televiziji, u kafiću ili na bilo kojem drugom mestu. Uz pomoć ovog programa snimite samo mali deo pesme i za neloliko sekundi saznajte koja je to pesma, ime izvođača i direktan link do pesme na Youtube-u ili Amazonu-u. Jedan od najpopularnijih programa za muziku.

TuneWiki - Omogućava brzo nalaženje texta pesme koju trenutno slušate. Program ima odličan player koji sinhronizuje tekst sa pesmom.

iMusic - Odličan program za besplatno slušanje i skidanje pesama.

Listen - Program koristi Google-ov listen servis i omogućava slušanje mnogobrojnih podcast audio programa. Internet konekcija potrebna samo za vreme skidanja audio fajlova.

A Online Radio - Odličan online radio koji pušta mp3/m3u/pls/aac/aacp kanale. Jednostavna i brza pretrega kanala po žanru muzike i dodavanje u listu omiljenih.

Layar - Augmenter Reality browser. Uz pomoć kamere na mobilnom pratite korisne informacije i objetke koji vas okružuju a koji se prikazuju u 3d prostoru.

Google Sky Map - Program koji vaš Android telefon pretvara u augmented reality opservatorijum, 3d prozor ka zvezdama i planetama na noćnom nebu. Svaka preporuka.

Barcode Scanner - Skenira barkod (sa CD-ova, knjiga...) i zatim preko interneta nalazi njegovu cenu, opis i sl. Takođe može da skenira QR kodove koji mogu sadržati URL adresu, kontakt info ili bilo koji drugi tekst.

OI File Manager - Za sada jedan od najboljih file managera.

NewsRob - Jednostavan program za čitanje RSS feedova.

aCurrency - Jednostavan i lak za korišćenje program za pregled trenutne kursne liste. Mogućnost pracenja i updateovanja valuta koje su vam od interesa.

NetCounter - Mali ali jako koristan program koji vam omogućava detaljan pregled kolicine prenetih podataka tokom surfovanja u Wireless ili Cell (3G, EDGE..) modu.

PicSay - Moćan program za editovanje slika. Korekcija boja, dodavanje oblačića, naslova, raznih grafika, efekata i distorzija. Zabavan i lak za korišćenje.

Photoshop.com Mobile - Photoshop u malom. Editujte slike na najlakši način. Crop, rotate, blur, dodajte foto efekat. Uploadujte i delite sa prijateljima.

Speaking Pad - Otkucate tekst i izaberete jezik na kojem će ovaj program to pročitati. Podržan srpski.

Fake-A-Call - Omogućava da unapred isprogramirate lažni poziv i tako se izvučete iz dosadnog razgovora, neprijatne situacije i sl.

eBuddy - Instant message program koji objedinjuje MSN, Facebook Chat, Yahoo, AIM, ICQ, GTalk.

Scan2PDF - Skenira dokumente koristeći kameru telefona i zatim sliku konvertuje u PDF i snima na telefon ili sd karticu nakon čega može da se pošalje mailom.

Flashlight - Omogućava da telefon koristite kao lampu tako što do maksimuma osvetljava ekran.

Ringdroid - Kreirate ringtone za vaš telefon editovanjem pesme koju već imate na telefonu ili možete snimiti novu melodiju preko ugrađenog recordera. Program ima odličan editor koji je veoma lak za korišćenje.

Metal Detector - Pretvara vaš Android telefon u metal detektor (i čini korisnike IPhona ljubomornim :)

Samsung najavio Galaxy S

 

Samsung je na CTIA Wireless događaju u Las Vegasu najavio smartphone Galaxy S, zasnovan na Androidu 2.1. Telefon ima 4-inčni Super AMOLED ekran s vrlo živim bojama (800 x 480 točaka) koji uz pomoć tehnologije mDNIe (viđena i u nekim Samsungovim LCD televizorima) prikazuje oštru sliku i HD video.

Brzinu rada osigurava Samsungov procesor takta 1 GHz, a kompanija hvali i Smart Life ekosistemom, koji bi korisnicima trebao olakšati i ubrzati svakodnevno korištenje različitih online servisa i usluga. Ugrađeni su i GPS navigacija s 3D kartama te 5-megapikselna kamera. Početak prodaje očekuje se uskoro dok cena  još nije poznata.
(Bug)

 

Završen VIP Android izazov

Konkurs "Vip Android izazov" je završen, a pobednici su proglašeni na konferenciji za novinare održanoj u sredu, 3. marta 2010. godine. Žiri je izabrao 15 najboljih od ukupno 64 aplikacije koje su u međuvremenu objavljene na Android marketu, a ispunjavaju kriterijume konkursa. Zahvaljujući izuzetnoj kreativnost i veštini autora, Android Market je obogaćen aplikacijama od značaja za korisnike mobilnih telefona u Srbiji. Preostalih 49 aplikacija dobijaju HTC Tattoo uređaje kao specijalnu nagradu za pokazanu kreativnost i uložen trud.

Spisak nagradjenih aplikacija

Vip predstavio HTC Legend

Vip od danas prvi u Srbiji nudi stilski dizajniran HTC Legend™, telefon koji pripada novoj generaciji uređaja sa Android 2.1 platformom.

Vip ovom promocijom učvršćuje lidersku poziciju u smartphone segmentu na tržištu, nakon što je prošle godine prvi lansirao HTC Magic uređaj zasnovan na Android platformi i prvi u regionu organizovao konkurs za razvoj domaćih aplikacija, nazvan ,,Vip Android izazov’’.

Zahvaljujući unapređenom HTC Sense™ korisničkom iskustvu HTC Legend™ pruža mnoštvo novih mogućnosti i pogodnosti. Nova aplikacija Friend Stream objedinjuje sve korisnikove društvene mreže, dok funkcija Leap omogućava prikaz svih sedam tzv. scena u jednom. Gmail nalozi sada mogu da se smeste u jedan inbox koji, zbog dodatne sigurnosti, automatski bekapuje SMS/MMS poruke, bookmarks, Wi-Fi šifre i ostale lične podatke na postojeću 2GB microSD karticu.

Izuzetan dizajn telefona karakteriše glatka, izbrušena metalna površina napravljena od jedinstvenog aluminijumskog bloka i optički navigacioni trackpad umesto uobičajene navigacione kuglice. Uređaj poseduje brilijantni 3.2- inčni kapacitivni AMOLED HVGA ekran osetljiv na dodir. Ljubiteljima fotografije na raspolaganju je kamera od 5 megapiksela sa autofokusom, blicem i widescreen opcijom za fotografisanje.

Novi HTC Legend od sutra može da se kupi u Vip centrima širom zemlje, sa početnom cenom od 19.999 dinara u tarifi Postpejd 1800 koja uključuje 1.8 GB besplatnog prenosa podataka, uz odgovarajuću količinu uključenih minuta, SMS ili MMS poruka i besplatnih poziva u okviru Vip mreže.

Ostale karakteristike uključuju:

Društveno umrežavanje
• Facebook™ integracija
• Friend Stream
• Postavljanje fotografija na Facebook, Flickr, i Twitter
• Slanje video zapisa na YouTube™
• HTC Peep za ,,tvitovanje’’

Lociranje
• Ugrađena GPS antena
• Google Maps
• HTC Footprints™ – omogućava kreiranje dnevnika sa fotografijama

Dodatno

• FM Radio sa RDS opcijom
• Automatski smanjuje jačinu zvuka čim se telefon uzme u ruke
• Uključuje ,,mute’’ opciju zvona čim se telefon postavi ekranom nadole
• Bekapuje automatski sve podatke i smešta ih na microSD karticu

Novi HTC Sense™

Novi HTC Sense nastavlja da unapređuje korisnikovu interakciju sa njemu najvažnijim ljudima. U okviru Friend Stream aplikacije, korisnik u svakom trenutku dobija informacije ili novosti od svojih prijatelja i slike i linkove koji oni razmenjuju. Svi kontakti mogu da organizuju u specifične društvene krugove, grupe prijatelja, kolega itd.

Novi HTS Sense nudi brojne unapređene aplikacije, poput pretraživača, e-mail klijenta, kao i novu aplikaciju za čitanje vesti. Adobe® Flash® podrška olakšava pretraživanje, dok funkcija Pinch to zoom čini pregled teksta i slika efikasnijim. Dodirom ekrana tekst ili pojam može da se selektuje i pronađe na Vikipediji ili da se prebaci u neki drugi jezik i prevede putem Google translate alata.

 

Izvor: Personalmag.rs

Sledeće godine stiže preko 50 Android telefona

Mali broj telefona s operativnim sistemom Android koji su se pojavili ove godine pretvoriće se naredne godine u lavinu, tvrdi istraživačka kompanija CCS Insight, koja predviđa da će se u 2010. pojaviti preko 50 novih modela.

Ove godine pojavilo ih se desetak, ali pošto se mnogo kompanija odlučilo da ponudi svoje varijante pomenuti broj će lako biti dostignut, smatra Ben Vud, analitičar kompanije CCS Insight.

Objavljeni planovi proizvođača pokazuju da Android dobija sve veći zamah. Acer će isporučiti pet ili šest telefona u prvoj polovini 2010. Sony Ericsson će svoj prvi Android telefon Xperia X10 početi da prodaje u prvom tromesečju sledeće godine i on neće biti njegov jedini uređaj zasnovan na Googleovom operativnom sistemu koji će isporučiti 2010.

HTC će u prvoj polovini 2010. ponuditi pet telefona, a Motorola najmanje deset. Motorola je inače jedan od najglasnijih zagovornika sistema Android i CCS Insight se ne bi iznenadio ukoliko Google kupi njen ogranak za mobilne uređaje kako bi došao do sopstvenog proizvoda.

Nažalost, veliki broj Android telefona ne znači i da će oni biti preterano različitog izgleda, smatra Vud. Pored toga što će se pojaviti u većem broju Android telefoni će imati i smešne cene, niže od 100 evra.

Međutim, Google će morati da bude malo transparentniji u pogledu načina na koji će kontrolisati i razvijati Android, kako bi kupcima licenci odagnao bilo kakve sumnje i omogućio im da se još više posvete njegovoj platformi, smatra Vud.

Google je na Vudovu opasku o transparentnosti odmah odgovorio da svako ko je zainteresovan da istražuje Android i doprinosi njegovom razvoju, može da koristi resurse njegovog projekta otvorenog koda (Android Open Source Project), koji su na raspolaganje na adresi source.android.com. „Svako može da preuzme kompletan izvorni kôd, dopuni ga, izvesti o greškama, pogleda kôd koji su dodali drugi, prijavi se da e-poštom dobija najnovije informacije, postavlja pitanja i koristi sve alatke koje se tamo nalaze.“ (M.V.)

izvor Mikro 

Motorola DROID: Stealth reklama

Pogledajte reklame za najnovijeg člana Android porodice - Motorola Droid.


Stealth commercial

Da smo znali da će sa Androidima da nas gađaju ne bi smo ga srušili :D.

 

iDon't commercial

Stvarno mi ne pada na pamet na šta aludiraju sa ovim „i“.