Korisni Android programi

Donosimo vam listu korisnih programa za Android platformu i kratak opis uz svaki od njih. Lista će se vremenom updateovati a uskoro možete očekivati i detaljno predstavljanje nekih od ovih programa kao i programe domaćih autora.

My Tracks - Googleov program za iscrtavanje putanje vašeg kretanja koristeci GPS. Svoje putanje mozete videti na Google maps-u na telefonu ili ih uploadovati na svoj Google nalog. Ima mogućnost da putanje sačuvate u kml formatu koje zatim možete importovati u Google earth. Mogućnost praćenja maksimalne i prosečne brzine kao i praćenje nadmorske visine. Sigurno jedan od najboljih programa za ovu namenu.

Shazam - U nedoumici ste koja se pesma vrti na radiju, televiziji, u kafiću ili na bilo kojem drugom mestu. Uz pomoć ovog programa snimite samo mali deo pesme i za neloliko sekundi saznajte koja je to pesma, ime izvođača i direktan link do pesme na Youtube-u ili Amazonu-u. Jedan od najpopularnijih programa za muziku.

TuneWiki - Omogućava brzo nalaženje texta pesme koju trenutno slušate. Program ima odličan player koji sinhronizuje tekst sa pesmom.

iMusic - Odličan program za besplatno slušanje i skidanje pesama.

Listen - Program koristi Google-ov listen servis i omogućava slušanje mnogobrojnih podcast audio programa. Internet konekcija potrebna samo za vreme skidanja audio fajlova.

A Online Radio - Odličan online radio koji pušta mp3/m3u/pls/aac/aacp kanale. Jednostavna i brza pretrega kanala po žanru muzike i dodavanje u listu omiljenih.

Layar - Augmenter Reality browser. Uz pomoć kamere na mobilnom pratite korisne informacije i objetke koji vas okružuju a koji se prikazuju u 3d prostoru.

Google Sky Map - Program koji vaš Android telefon pretvara u augmented reality opservatorijum, 3d prozor ka zvezdama i planetama na noćnom nebu. Svaka preporuka.

Barcode Scanner - Skenira barkod (sa CD-ova, knjiga...) i zatim preko interneta nalazi njegovu cenu, opis i sl. Takođe može da skenira QR kodove koji mogu sadržati URL adresu, kontakt info ili bilo koji drugi tekst.

OI File Manager - Za sada jedan od najboljih file managera.

NewsRob - Jednostavan program za čitanje RSS feedova.

aCurrency - Jednostavan i lak za korišćenje program za pregled trenutne kursne liste. Mogućnost pracenja i updateovanja valuta koje su vam od interesa.

NetCounter - Mali ali jako koristan program koji vam omogućava detaljan pregled kolicine prenetih podataka tokom surfovanja u Wireless ili Cell (3G, EDGE..) modu.

PicSay - Moćan program za editovanje slika. Korekcija boja, dodavanje oblačića, naslova, raznih grafika, efekata i distorzija. Zabavan i lak za korišćenje.

Photoshop.com Mobile - Photoshop u malom. Editujte slike na najlakši način. Crop, rotate, blur, dodajte foto efekat. Uploadujte i delite sa prijateljima.

Speaking Pad - Otkucate tekst i izaberete jezik na kojem će ovaj program to pročitati. Podržan srpski.

Fake-A-Call - Omogućava da unapred isprogramirate lažni poziv i tako se izvučete iz dosadnog razgovora, neprijatne situacije i sl.

eBuddy - Instant message program koji objedinjuje MSN, Facebook Chat, Yahoo, AIM, ICQ, GTalk.

Scan2PDF - Skenira dokumente koristeći kameru telefona i zatim sliku konvertuje u PDF i snima na telefon ili sd karticu nakon čega može da se pošalje mailom.

Flashlight - Omogućava da telefon koristite kao lampu tako što do maksimuma osvetljava ekran.

Ringdroid - Kreirate ringtone za vaš telefon editovanjem pesme koju već imate na telefonu ili možete snimiti novu melodiju preko ugrađenog recordera. Program ima odličan editor koji je veoma lak za korišćenje.

Metal Detector - Pretvara vaš Android telefon u metal detektor (i čini korisnike IPhona ljubomornim :)

Završen VIP Android izazov

Konkurs "Vip Android izazov" je završen, a pobednici su proglašeni na konferenciji za novinare održanoj u sredu, 3. marta 2010. godine. Žiri je izabrao 15 najboljih od ukupno 64 aplikacije koje su u međuvremenu objavljene na Android marketu, a ispunjavaju kriterijume konkursa. Zahvaljujući izuzetnoj kreativnost i veštini autora, Android Market je obogaćen aplikacijama od značaja za korisnike mobilnih telefona u Srbiji. Preostalih 49 aplikacija dobijaju HTC Tattoo uređaje kao specijalnu nagradu za pokazanu kreativnost i uložen trud.

Spisak nagradjenih aplikacija