Samsung najavio Galaxy S

 

Samsung je na CTIA Wireless događaju u Las Vegasu najavio smartphone Galaxy S, zasnovan na Androidu 2.1. Telefon ima 4-inčni Super AMOLED ekran s vrlo živim bojama (800 x 480 točaka) koji uz pomoć tehnologije mDNIe (viđena i u nekim Samsungovim LCD televizorima) prikazuje oštru sliku i HD video.

Brzinu rada osigurava Samsungov procesor takta 1 GHz, a kompanija hvali i Smart Life ekosistemom, koji bi korisnicima trebao olakšati i ubrzati svakodnevno korištenje različitih online servisa i usluga. Ugrađeni su i GPS navigacija s 3D kartama te 5-megapikselna kamera. Početak prodaje očekuje se uskoro dok cena  još nije poznata.
(Bug)

 

Sledeće godine stiže preko 50 Android telefona

Mali broj telefona s operativnim sistemom Android koji su se pojavili ove godine pretvoriće se naredne godine u lavinu, tvrdi istraživačka kompanija CCS Insight, koja predviđa da će se u 2010. pojaviti preko 50 novih modela.

Ove godine pojavilo ih se desetak, ali pošto se mnogo kompanija odlučilo da ponudi svoje varijante pomenuti broj će lako biti dostignut, smatra Ben Vud, analitičar kompanije CCS Insight.

Objavljeni planovi proizvođača pokazuju da Android dobija sve veći zamah. Acer će isporučiti pet ili šest telefona u prvoj polovini 2010. Sony Ericsson će svoj prvi Android telefon Xperia X10 početi da prodaje u prvom tromesečju sledeće godine i on neće biti njegov jedini uređaj zasnovan na Googleovom operativnom sistemu koji će isporučiti 2010.

HTC će u prvoj polovini 2010. ponuditi pet telefona, a Motorola najmanje deset. Motorola je inače jedan od najglasnijih zagovornika sistema Android i CCS Insight se ne bi iznenadio ukoliko Google kupi njen ogranak za mobilne uređaje kako bi došao do sopstvenog proizvoda.

Nažalost, veliki broj Android telefona ne znači i da će oni biti preterano različitog izgleda, smatra Vud. Pored toga što će se pojaviti u većem broju Android telefoni će imati i smešne cene, niže od 100 evra.

Međutim, Google će morati da bude malo transparentniji u pogledu načina na koji će kontrolisati i razvijati Android, kako bi kupcima licenci odagnao bilo kakve sumnje i omogućio im da se još više posvete njegovoj platformi, smatra Vud.

Google je na Vudovu opasku o transparentnosti odmah odgovorio da svako ko je zainteresovan da istražuje Android i doprinosi njegovom razvoju, može da koristi resurse njegovog projekta otvorenog koda (Android Open Source Project), koji su na raspolaganje na adresi source.android.com. „Svako može da preuzme kompletan izvorni kôd, dopuni ga, izvesti o greškama, pogleda kôd koji su dodali drugi, prijavi se da e-poštom dobija najnovije informacije, postavlja pitanja i koristi sve alatke koje se tamo nalaze.“ (M.V.)

izvor Mikro